3-4 marchewki,2 łyżki oleju rzepakowego,1 łyżeczka naturalnej przyprawy do frytek Marchewkę kroimy w słupki na kształt frytek. Olej rozrabiamy z przyprawą do frytek. Powstałym sosem polewamy marchewkę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane frytki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
1 szkl. pokruszonych biszkoptów,
2 łyżki słodkiego wina,
1/3 szklanki śmietany kremówki,
3 szklanki mleka,
1 budyń waniliowy,
szklanka pokrojonych truskawek,
4 łyżki brązowego cukru Budyń gotujemy w 3 szklankach mleka. Pozostawiamy do ostudzenia. Biszkopty rozkładamy do 6 żaroodpornych foremek i
1 puszka (450 g) małży w sosie własnym, 1 czubata łyżka masła, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 150 g tartego żółtego sera Masło rozcieramy z posiekanym czosnkiem. Odcedzone małże rozkładamy do kokilek z muszli św. Jakuba (lub innych cienkich, np. z duraleksu). Do każdej
200 g porów (tylko białe części),400 ml mleka,3 jajka,2 łyżeczki oliwy,sól,pieprz,gałka muszkatołowa Umyte pory kroimy najpierw wzdłuż, a potem na drobne kawałki. Dusimy na oliwie około 10 minut. Rozkładamy do foremek. Jaja ubijamy z mlekiem i przyprawami i zalewamy tą masą pory. Pieczemy 20 minut
2 kg wypestkowanych wiśni,
700 g cukru,
2 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
3-5 goździków,
kawałek cynamonu,
1 łyżka gorczycy Wiśnie wkładamy do słoja.
Wodę z cukrem i przyprawami zagotowujemy, dolewamy ocet, zalewamy wiśnie.
Następnego dnia odlewamy zalewę, zagotowujemy, zalewamy wiśnie