opakowanie ciasta francuskiego,100 g pomidorków czereśniowych,sól,pieprz,10 g świeżego oregano,10 g rozmarynu,150 ml oliwy,100 g czarnych oliwek Ciasto układamy w formie o średnicy 30 cm lub na blasze. Pomidorki kroimy na pół, układamy na cieście, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano i
210 ml letniej wody,
1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa do posmarowania,
350 g maki pszennej, plus dodatkowa do posypania,
1.5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka drożdży w proszku,
140 g sera mozarella startego na tarce,
Warstwa wierzchnia:,
2 łyżki oliwy z oliwek,
świeży
do 210°C. Blaszkę 12 cm x 20 cm smarujemy oliwą i wkładamy do lodówki. Ser kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki robimy dołek, wbijamy do niego jaja i mieszamy, dodając wino i oliwę. Wyrabiamy aż do otrzymania
, sól i pieprz. Z ciasta wytnij krążki o średnicy 8 cm. Na środek każdego krążka nałóż łyżeczką porcję farszu. Posmaruj brzegi krążków wodą i zaklej. Ułóż pierożki na natłuszczonej blaszce, posmaruj je żółtkiem i piecz 15 minut w temp. 210°C (powinny się ładnie przyrumienić). Pierożki i placuszki możesz
1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g forma 28 cm), 2 jajka, 50 g cukru (najlepiej cassonade) , 1 cukier waniliowy, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki mleka, 1 opakowanie cukru pudru, 400,500 g owoców (śliwki brzoskwinie...) Ciastem wyłożyć formę, nakłuć widelcem. Owoce przekroić na połówki, wyjąć