kalatea gdy zwija liście

Gołąbki w liściach botwinki

na liście botwiny i delikatnie zwijać. Wystarczą ok. 2 łyżeczki farszu na 1 liść, aby można go było dokładnie zwinąć. Na dużej patelni lub w garnku z dużym, grubym dnem rozgrzać oliwę i układać na niej gołąbki. Zaraz po włożeniu podlać sokiem z cytryny i doprawić jeszcze pieprzem oraz czosnkiem

Dolmadakia (greckie gołąbki)

winogron opłucz. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Sporządź farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu, cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładaj na liście winogron i zwijaj jak gołąbki. Dno garnka wyłóż plasterkami cytryny i liśćmi winogron. Ciasno ułóż dolmadakie, dociśnij talerzem

Gołąbki (Dolmades)

łyżka mięty (może być herbatka miętowa z saszetki), oliwa do smażenia, plasterki cytryny i liście winogron do wyłożenia naczynia Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. Robimy farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu, cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładamy na liście winogron i zwijamy jak

"Tortilla Wrap" z hummusem, szpinakiem i pomidorami

Gotowe placki tortilla (do kupienia w dobrych delikatesach), Hummus, Świeże liście szpinaku, Pomidory, Pokruszony ser feta, Suszone pomidory, Oliwa z oliwek Placki tortilla posmarować w miarę grubo hummusem (brzegi zostawić suche), równomiernie rozprowadzić na wierzchu wypłukane i osuszone liście

Gołąbki z ryby

0.5 kg filetów z dorsza, 3/4 szklanki ugotowanej soczewicy (lub ryżu), 1 włoska kapusta pęczek koperku, bulion z jarzyn z kostki, sól, pieprz Usunąć zewnętrzne liście kapusty i włożyć ją na 5 minut do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Po ostudzeniu rozdzielić liście i ściąć na płasko gruby

Najnowsze