Miód i Wino w Krakowie to restauracja staropolska. małopolskie Kraków Sławkowska 32 31-015
Kaczka,2 łyżki masła,kieliszek winiaku,szklanka białego wytrawnego wina,sok z cytryny,łyżeczka utłuczonego lub zmielonego jałowca,sól Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie natrzeć ją masłem, umieścić w brytfannie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
1 butelka czerwonego półsłodkiego wina,1/2-3/4 szklanki cukru lub miodu,1 pomarańcza lub cytryna - umyta i pokrojona w plasterki,1-2 laski cynamonu (można zastąpić 1-2 łyżeczkami startego),ok. 5-10 goździków,opcjonalnie:,1-2 gwiazdki anyżu,1/2-1 łyżeczka imbiru,kilka pestek kardamonu Wino, cukier
1 młoda kaczka (1.7 kg), 1 marchewka (12 dag), 10 dag selera, 2 cebule (20 dag), 2 mało dojrzałe papaje (70 dag), 2 łyżki masła, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/3 szklanki rumu, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 goździk, 1 łyżka majeranku, 3 łyżki
300 ml białego wytrawnego wina, 12.5 dag płynnego miodu, 3 jajka, 1 cytryna, cukier waniliowy Wino przelej do rondelka, dodaj miód, cukier waniliowy oraz skórkę otartą z umytej i sparzonej cytryny. Gotuj na bardzo małym ogniu około 5 minut. Zdejmij z ognia, przykryj i zostaw jeszcze na 5 minut. W