6 piersi kaczki (bez kości), 2 łyżki soli, 2 łyżki słodkiej papryki, sok i skórka otarta z 2 pomarańczy, cząstki (fileciki) z 2 pomarańczy, 80 ml octu ryżowego, 2 cykorie, 2 łyżki posiekanej mięty, sól, pieprz do smaku W kuchni zachodniej części Belgii często odnajdujemy wpływy francuskie. Ale i to
Boże Narodzenie. Doskonałym dodatkiem są słodkie ziemniaki lub kasztany Kaczkę posól i natrzyj pieprzem. Posyp wiórkami masła, piecz godzinę - najpierw w temp. 150°C (15 minut), następnie w temp. 180°C. Co kilka minut polewaj sosem wytworzonym podczas pieczenia. Jedną pomarańczę obierz i wyciśnij sok
1 kaczka (3 kg), podroby (żołądek, wątróbka i serce kaczki), 15 dag boczku, 15 dag pieczarek, 1 cebula, 1 dymka, 1 pęczek natki, 2 jajka, skórka otarta z 1/2 cytryny, 3 bułki, 3/4 l mleka, 2 łyżki słodkiej śmietany (18-proc.), 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka bylicy, 1 i 1/2 łyżeczki
sok z 1 pomarańczy,
cukier do smaku,
1 łyżeczka sosu ostrygowego,
szczypta przyprawy "5 smaków",
1 pierś kaczki ze skórą,
sól i pieprz do smaku,
oliwa do smażenia,
1 patat (słodki ziemniak),
1 łyżka masła,
świeży tymianek do smaku,
1 posiekana cebula,
1 posiekany ząbek czosnku,
1 pak choy (rodzaj
1 kaczka,2 ząbki czosnku,1 łyżeczka majeranku,1 łyżeczka tymianku,kilka goździków,1 łyżeczka rozmarynu,sól,pieprz do smaku,papryka czerwona ostra i słodka do smaku,olej rzepakowy Rapso,sok z cytryny,150g masło klarowne,Puree z selera:,3 średniej wielkości selery,1 łyżka masła,50 ml mleka,sól,pieprz