jak zrobić kwiatkiz bibuły

Konfitura z jeżyn

jeżyny, 2 szklanki cukru i 2 szklanki wody na 2 kg owoców Czarne, dojrzałe, gruboziarniste jeżyny opłukać czystą studzienną wodą i rozrzucić na przetaku, aby obciekły. Na trzy kilogramy jeżyn zrobić syrop z dwóch kilogramów cukru i dwóch szklanek wody, wrzucić jeżyny i smażyć na wolnym ogniu

Faworki i róże karnawałowe

wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto, takie jak na pierogi. Rozwałkować je bardzo cienko na stolnicy posypanej mąką. Wyciąć z ciasta wąskie paski (2,5 x 8 cm), kształtem przypominające równoległobok. W każdym z nich zrobić pośrodku podłużne nacięcie i przekładać przez nie koniec ciasta, tak aby powstał

Chrust

kawałek ciasta zrobił się długi, przeciąć go na pół i wałkować tak długo, aż będziemy pewni, że nie możemy tego zrobić już bardziej cienko. Każdy placek pociąć wzdłuż na "wstążki" grubości mniej więcej 1 cm. Następnie każdą wstążkę pokroić w poprzek na kawałki długości 9 cm. Na każdym, wąskim pasku należy

Pączki domowe

rozgrzać smalec zrobić próbę, jeśli wrzucony skrawek ciasta od razu odskakuje od dna to można wkładać pączki po parę sztuk, utrzymując przykryty rondel na małym ogniu. Gdy zanurzona w tłuszczu połowa pączka zarumieni się, odwrócić i dosmażyć bez przykrycia. Usmażone pączki wyjmować widelcem lub łyżką

Najnowsze