ryż trzy kolory - 3 woreczki,pstrąg tęczowy filet 35 dag,pieprz cytrynowy do smaku,sól do smaku,Na sos:,jogurt naturalny 150 ml,koper posiekany 2 łyżki,papryka słodka do smaku,pieprz i sól do smaku,sok z cytryny do smaku Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Filet pstrąga opłukać oprószyć
im w 150oC przez 20 minut. Ciasteczka będą miały bladozłoty kolor. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem. żółtka;jajko;cukier waniliowy;masło;mąka;cukier puder;
2 łyżki oliwy z oliwek,
450 g małych cebulek - szalotek,
2 ząbki czosnek przekrojone na połówki,
900 g krojonej w kostkę wołowiny,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżeczka mielonych goździków,
1 łyżeczka mielonego kminku,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz,
1 butelka mocnego czerwonego
40 dag białej kiełbasy, 2 cebule, smalec Kiełbasę włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Dodać 2 łyżki smalcu i parzyć na małym ogniu bez przykrycia. Gdy nadmiar wody odparuje, kiełbasę wyjąć, ponacinać i wrzucić z niewielką ilością smalcu na patelnię. Zrumienić na złocisty kolor, przykryć plastrami
1/3 szkl. wody, 1/3 szkl. cukru, 1/3 szkl. śmietanki 36-proc. Wodę i cukier podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotować jeszcze przez 10 min, aż nabierze złotego koloru. Zdjąć z ognia, ostrożnie wlewać śmietanę, mieszając tak, aby połączyła się z karmelem. Podawać na ciepło lub zimno