6 kaczych jaj,3 szklanki wody,1 szklanka soli Zagotować wodę z solą, wystudzić. Włożyć do niej jajka i wstawić do lodówki. Po miesiącu wyjąć i ugotować (w wodzie, nie w solance) na twardo. Przekroić na połówki i wyjadać łyżeczką (lub pałeczkami, jeśli ktoś jest ortodoksem).
http
otwór, na tyle, aby zmieściły się przez niego kawałki warzyw. Dokładnie wyparz wydmuszkę i wysusz jej zewnętrzną powierzchnię przy pomocy papierowego ręcznika. Otwór w węższym końcu wydmuszki zaklej szczelnie kawałkiem masy plastycznej. Jajko obklej kawałkiem folii spożywczej pozostawiając niezaklejony
30 g suszonych grzybów,2-3 czerstwe kajzerki,600 g mięsa z gęsich piersi lub indyczego udźca,1 kg wołowiny bez kości,po 500 g wątróbek drobiowych i boczku,3 cebule,4 ziarna ziela angielskiego,2 liście laurowe,szczypta gałki muszkatołowej,sól,pieprz,4-5 jajek,150 g smalcu (najlepiej gęsiego lub
3 jaja do ciasta, 8 całych skorupek jaj (wydmuszki),100 g masła w temperaturze pokojowej,100g cukru kryształu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki ajerkoniaku,1 łyżka kakao,2 łyżki mleka,Olej słonecznikowy,Folia aluminiowa,Forma do pieczenia muffinów,Wytłaczanka,Miski,lejek lub szpryca Ułóż