- 5 jajek ugotowanych na twardo (mogą być ze swięconki),
- 5 plastrów wędzonego boczku,
- 1 łyżeczka octu 10% (lub winnego jak ktoś lubi),
- 1 łyżeczka chrzanu,
- 1 płaska łyżeczka musztardy stołowej,
- sól,
- pieprz do smaku Ugotowane jajka pokroić w cząstki (na 8 części), pokroić boczek w kostkę
otwór, na tyle, aby zmieściły się przez niego kawałki warzyw. Dokładnie wyparz wydmuszkę i wysusz jej zewnętrzną powierzchnię przy pomocy papierowego ręcznika. Otwór w węższym końcu wydmuszki zaklej szczelnie kawałkiem masy plastycznej. Jajko obklej kawałkiem folii spożywczej pozostawiając niezaklejony
8 jajek,
łupiny z 10 cebul,
1 łyżka czarnuszki,
1 łyżka kminku,
sól Na dnie garnka ułóż łupiny cebuli, a na nich jajka (jajka muszą mieć temperaturę pokojową), dodaj przyprawy. Zalej wodą i gotuj na twardo przez 5 min. Jajka wyjmij z wody, obtłucz skorupki i włóż z powrotem do garnka. Trzymaj
jajka. ananas;ser żółty;czosnek;jogurt naturalny;majonez;pieprz;
3 papryki (różne kolory), 1 kg mielonego mięsa wieprzowego, 5 jajek, 2 opakowania FIX do kotletów mielonych, rozmaryn Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Mięso łączymy dwoma jajkami, podrobioną papryką i fix'em do kotletów mielonych. Z całości formujemy na desce do krojenia lub stolnicy płaski