sałaty
farsz:
Z dwóch całych jaj oraz żółtek przygotowujemy farsz, rozdrabniając je widelcem, dodajemy sól i pieprz i mieszamy z majonezem.
Do wydrążonych białkowych łódeczek nakładamy farsz, następnie dekorujemy pokrojonym szczypiorem i fantazyjnie wyciętą we wzór rzodkiewką.
Smacznego majonez;pieprz
pietruszki Żurek ten jest bardzo delikatny w smaku i nie drapie w gardło tak, jak ugotowany
z ostrej mąki żytniej, a jest równie zdrowy i pyszny!
Niestety ma jedną wadę, zakwas trzeba zrobić samemu, bo nie spotkałam się jeszcze z takim w handlu.
A więc bierz się do roboty!
Dwa dni przed
będzie płynny. Dodaj do mąkę, masło i cukier puder. Wbij jajka, dodaj sodę razem z przyprawami i wyrób ciasto. Rozwałkuj, wycinaj foremkami dowolne wzory i wykładaj na blachę.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160-170 st. C i piecz około 15 minut.
Po ostudzeniu posyp cynamonem zmieszanym z cukrem pudrem
3 i 1/2 szkl. mąki, 1 jajko, 7 łyżek masła, 3/4 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru pudru, 4 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 1/2 esensji waniliowej Wkroić masło do mąki, dodać cukier, szczyptę soli i wanilię, dobrze wymieszać. Dodać jajko i mleko, całość wyrobić na twarde gładkie ciasto, odstawić na
250 g prawdziwego miodu,3/4 szklanki cukru,125 gram masła,1 jajko,1.5 łyżeczki sody,1/4 szklanki mleka,2 torebki przyprawy piernikowej Miód, cukier i masło powoli podgrzewać doprowadzając koniec, końców do wrzenia. Studzimy mieszając aby wszystkie składniki się rozpuściły. Do misy wsypać mąkę