400 g mąki semolina (z pszenicy durum),
4 jaja,
40 g soli Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wytnij odpowiedni rodzaj makaronu. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 500 g gotowego świeżego makaronu.
Dziś w sklepach jest duży wybór
3 gęsie piersi,1 kg wołowiny z łopatki,po 50 dag wątróbka z drobiowych lub cielęcych i świeżego boczku,4-5 jaj,3 cebule,4-5 płatów pomidorów suszonych w oliwie,2-3 czerstwe kajzerki,3 liście laurowe,ziele angielskie,10 dag sklarowanego masła,3-4 plastry słoniny,łyżka marynowanego pieprzu w ziarnach
MAKARON:
2 szklanki mąki,
3 jaja,
150g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
wersja dla leniuszków - makaron barwiony szpinakiem można dostać w większości sklepów,
SOS:
2 łyżki masła,
2-3 szalotki,
300g kurek (mogą być mrożone),
350ml śmietanki 12%,
125gr mascarpone,
gałązka świeżego rozmarynu,
8
1 kg mąki pszennej,
1.5 szkl. mąki razowej,
7 dag drożdży,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli,
2 jaja,
około 500-600 ml letniej wody, ziarna wszelkiej maści wg uznania (słonecznik; pestki dyni; siemię lniane; kminek),
oliwa, bułka tarta do posypania formy 1. Przygotowujemy zaczyn, czyli drożdże
250 g mąki pszennej,130 g masła,1 łyżka cukru pudru,3 żółtka,szczypta soli,około 0.5 kg truskawek,1 szklanka cukru,3 białka jaja Mąkę, żółtka, masło, cukier i sól łączę za pomocą robota kuchennego, potem dodatkowo zagniatam ciasto ręcznie, aż uformuję kulę ciasta. Owijam ciasto w folię spożywczą i