1 i 1/2 szkl. mąki, 3-4 łyżki cukru pudru, 125 g oziębionego masła + masło do wysmarowania formy, 1 żółtko, 1 szkl. cukru, 75 dag rabarbaru, 2 duże jabłka, 2 łyżeczki startej skórki cytryny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru. Mąkę przesiać, połączyć z dwiema łyżkami cukru pudru i posiekać
soli,Konfitura żurawinowa:,250 g świeżej żurawiny,pół jabłka startego,100 g cukru,sok i skórka otarta z połowy cytryny,60 ml wody,Do dekoracji:,1 łyżka kakao,1 łyżka cukru pudru,parę żurawin,1 łyżka cukru kryształu,odrobina białka,szablon w kształcie choinki Kruche ciasto: Do misy malaksera wsypać mąkę