jabłko ceramiczne

Materiały Promocyjne Partnera

Kawa jak z kawiarni bez drogiego ekspresu? Zaparz ją w dripie!

Kawa jak z kawiarni bez drogiego ekspresu? Zaparz ją w dripie!

Myślisz, że jedyną alternatywą dla kawy z ekspresu jest picie kawy sypanej lub rozpuszczalnej? Najwyższy czas poznać metody przelewowe, dzięki którym zaparzysz domu kawę jak z najlepszej kawiarni. Ich najpopularniejszym przedstawicielem jest drip. Opowiemy Ci dlaczego warto go wypróbować oraz jak zaparzyć w nim najlepszy napar.

Mediolan 2014: polskie smaki designu

Jak smakowały pomorskie produkty w Mediolanie? Na zatłoczonej Via Tortona wzrok przyciągała sielska wystawa 'produktów zaprojektowanych na Pomorzu'. Organizatorzy (Centrum Designu Gdynia) chcieli udowodnić, że Pomorze to inkubator, w którym rozwijają się śmiałe przedsięwzięcia. Pomysły pomorskich designerów zaprezentowano w niekonwencjonalny sposób - poprzez skojarzenia z produktami spożywczymi. Na wystawie zaprezentowano 15 projektów produkowanych na Pomorzu jednostkowo i na skalę przemysłową. Rafał Wałęsa, szef kuchni gdyńskiej restauracji Sztuczka, nadał im wspólny mianownik poprzez metaforę smaku, projektując potrawy będące odzwierciedleniem cech charakterystycznych poszczególnych przedmiotów. Każdy z odwiedzających mógł spróbować potrawy i skonfrontować jej smak i zapach z prezentowanym produktem. Wystawa będzie prezentowana również podczas festiwalu Gdynia Design Days, 4-13 lipca.

Prezenty na Mikołajki

Mikołajki już niedługo. Szukacie pomysłu na prezent? Zobaczcie co dla was znaleźliśmy - miłe, urocze, śmieszne ozdoby i gadżety

Zobacz wideo

Spiżarnia wraca do łask

Spiżarnia wraca do łask

. Warto pamiętać o zaprojektowaniu w górnej części spiżarni poprzecznych drążków, które przydadzą się choćby do powieszenia pęków ziół. Spiżarnię należy tak urządzić, aby łatwo było utrzymać w niej porządek. Na pewno pomogą w tym płytki ceramiczne ułożone zarówno na podłodze, jak i na ścianach. Wtedy

Kruchy placek z rabarbarem

1 i 1/2 szkl. mąki, 3-4 łyżki cukru pudru, 125 g oziębionego masła + masło do wysmarowania formy, 1 żółtko, 1 szkl. cukru, 75 dag rabarbaru, 2 duże jabłka, 2 łyżeczki startej skórki cytryny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru. Mąkę przesiać, połączyć z dwiema łyżkami cukru pudru i posiekać

Tarta czekoladowo-żurawinowa

soli,Konfitura żurawinowa:,250 g świeżej żurawiny,pół jabłka startego,100 g cukru,sok i skórka otarta z połowy cytryny,60 ml wody,Do dekoracji:,1 łyżka kakao,1 łyżka cukru pudru,parę żurawin,1 łyżka cukru kryształu,odrobina białka,szablon w kształcie choinki Kruche ciasto: Do misy malaksera wsypać mąkę

Najnowsze