. Szybko zagnieść i wynieść w chłodne miejsce na 10 minut. Następnie rozwałkować ciasto na blaty o grubości 1/2 cm (pozostawiając część ciasta). Blaty upiec w gorącym piekarniku. Ser przepuścić przez maszynkę, dodać jajko i ucierać dolewając stopniowo mleko. Następnie wsypać cukier mąkę i wlać esencję
stolnicę posypujemy cukrem pudrem. Wykładamy na blat słodką masę i formujemy 2-3 wałki o średnicy ok. 3 cm. Obtaczamy je dokładnie w cukrze pudrze i pozostawiamy, aż kompletnie wystygną i stężeją. Kroimy na plasterki. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku. cukier;masło;mleko;morele;cukier puder;
250 g mąki
100 g masła
75 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/16 l świeżo zaparzonej mocnej kawy
cukier puder do dekoracji Masło miksujemy z cukrem, dodajemy kawę, cynamon i dokładnie mieszamy. Powoli dosypujemy mąkę, aż masa przestanie się zbytnio kleić. Na posypanym mąką blacie
Bakłażanoliwasół morskaliście lauroweziele angielskiegłówka czosnkupieprzliście świeżej bazylii Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm, a następnie w ćwiartki lub paski. Posmarować oliwą, usmażyć na patelni lub zgrillować. Gorące posypać solą i pieprzem. Gdy wystygną układać w słoiku
wymieszać, potem podzielić na dwie części i do jednej wsypać kakao.
Na blacie wyłożyć folię plastikową o wymiarach ok.40 x 50 cm (dłuższy brzeg-równoległy do blatu), na niej ułożyć herbatniki z 2 paczek w 3 rzędach (dłuższy bok herbatników też równoległy do blatu). Na powstały prostokąt wyłożyć białą