40 ml wódki brzozowej Niemiroff,100 ml cidera gruszkowego,kilka kropel soku pomarańczowego,kostki lodu (wg. uznania) Nazwa drinka pochodzi od cidera gruszkowego, który jest do kupienia np. w IKEA. Do szklanki włożyć kostki lodu, wlać wódkę, dolać cidera i sok pomarańczowy. Uwaga: smaki idealnie
mąkę i dokładnie wymieszaj (możesz użyć robota kuchennego). Dodaj mielone migdały, a następnie, cały czas mieszając, pojedynczo wbij jajka. Do masy dolej mleko i wymieszaj. Wyłącz mikser, dosyp maliny i delikatnie wmieszaj je w ciasto.
Przełóż masę do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami lub
mąkę i dokładnie wymieszaj (możesz użyć robota kuchennego). Dodaj mielone migdały, a następnie, cały czas mieszając, pojedynczo wbij jajka. Do masy dolej mleko i wymieszaj. Wyłącz mikser, dosyp maliny i delikatnie wmieszaj je w ciasto.
Przełóż masę do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami lub
150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżeczka soli, 3 gałązki rozmarynu, 4 steki z rostbefu (po 40 dag każdy) Przygotuj winną zalewę: do czerwonego wina dodaj sól i wrzuć całe gałązki rozmarynu. Pozostaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Żeliwną patelnię ustaw na dużym ogniu i mocno ją
pieczenia,3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (do posypania) Wcześniej namoczoną fasolę ugotuj do miękkości (lub użyj gotowej fasoli z puszki). Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tortownicę (22cm) wyłóż pergaminem.
Wszystkie składniki (z wyjątkiem wiórków i czekolady) wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj na gładką