50 g masła,
175 g mąki pszennej,
sok z 3 pomarańczy,
150 ml wody,
4 jajka,
6 łyżek cukru pudru,
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
olej do smażenia Sonhos de laranja
Portugalski przysmak karnawałowy
Do rondla z grubym dnem wlej wodę i włóż masło. Zagotuj, dosyp mąkę i drewnianą łyżką mieszaj
foliowego i kruszymy drewnianym tłuczkiem. Kawałki masła mieszamy z pokruszonymi herbatnikami i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 26 cm. Kruszonkę układamy do wysokości 2 cm. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Twarożek, ricottę, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, cukier i mąkę
oliwek. Odkładamy podsmażone mięso na bok, zagotowany rosól odcedzamy wyrzucamy porcję rosołową, natomiast rozgotowane warzywka miksujemy w robocie kuchennym na papkę (można też mikserem ręcznym lub nawet drewnianą łyżką, ale to dużo więcej pracy). Otrzymaną papkę łączymy z wcześniej odcedzonym rosołkiem
kuchennym.
Najpierw należy namoczyć szpadki, o ile korzystacie z drewnianych, żeby zapobiec ich spaleniu.
Tradycyjnie do dania używa się piersi kurczaka, ale mięso z udźców jest też bardzo smaczne. Im dłużej mięso będzie się marynować, tym będzie delikatniejsze i smaczniejsze. kurczak;czosnek
dodajemy pokruszony twaróg, cebulkę, porwane na mniejsze cząstki plastry łososia i połowę posiekanego koperku. Doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione