przez całą noc).
Przyrządzić ciasto: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Czekoladę stopić, ostudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru na kremową masę, białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Obydwie masy ostrożnie połączyć, stopniowo dosypywać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlać
ostatni, najwęższy. Tak powstałą piramidkę- trójkąt wyrównujemy za pomocą pozostałej masy. Na szczycie możemy przymocować gwiazdę Betlejemską wyciętą z tego samego ciasta- wystarczy przed dzieleniem ciasta na prostokąty odciąć paseczek ciasta, z którego mąka pszenna;jajko;cukier;masło;miód;śmietana;soda
400 g twarożku, 2 jajka, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki cukru ( 1 do piany i 1 do posypania ), 8 brzoskwiń, 4 łyżki płatków migdałowych Twarożek wymieszać z żółtkami i cukrem waniliowym. Ubić sztywną pianę z białek, delikatnie wymieszać z twarożkiem. Masę wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem
pudru Galette des Rois.
Francuskie ciasto wypiekane najczęściej na święto Trzech Króli, ale sprawdzi się też na ostatki.
Masło utrzyj, aż będzie kremowe. W misce wymieszaj cukier, migdały, orzechy, mąkę kukurydzianą i sól. Mieszankę połącz z masłem i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj wodę
przywierać do patelni. Masę przełóż do szprycy lub folii do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciśnij farsz w kształcie gniazd na natłuszczoną blachę do pieczenia. Każdą porcję wypełnij pomidorem i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do momentu, aż ser się