10 małych papryczek chili,15 dkg soli gruboziarnistej Małe papryczki chili umyć, osuszyć, drobno pokroić (można to zrobić w rękawiczkach). Wszystko wsypać do małego miksera (siekającego) i wszystko razem zmiksować. Wyłożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i postawić w ciepłym miejscu do
opakowanie suchych drożdży,300 ml ciepłej wody,1/3 szklanki brązowego cukru,5 szklanek mąki,2 opakowania sody oczyszczonej,sól gruboziarnista do posypania Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody. Mieszamy pozostałe składniki, oprócz sody. Zagniatamy ciasto, aż
10 kg pomidorów lima,
sól gruboziarnista,
oliwa z pierwszego tłoczenia,
bazylia świeże listki, Pomidory umyć i osuszyć, przekroić na połówki i poukładać jeden obok drugiego i mocno posolić.
Ja układam swoje w ogrodzie na stole w mocno nasłonecznionym miejscu. Dobrze ułożyć
160 g roszponki,2 łyżki żurawiny amerykańskiej,2 łyżki orzechów włoskich,szalotka,2-3 łyżki czerwonego octu winnego,1-2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy,4 łyżeczki miodu,sól,pieprz,2 łyżki oleju o neutralnym smaku,3 łyżki oleju z orzechów włoskich,kawałek sera koziego (najlepiej rolady),2 gałązki
Składniki na steki:,4 steki wołowe po ok. 150-200,po 2 długie plastry wędzonego boczku na 1 stek (8 sztuk),2 łyżki oleju z czosnkiem oraz pomidorami i bazylią,2 łyżki ostrej musztardy,1 łyżka miodu,sól gruboziarnista,mieszanka pieprzów,Składniki na puree ziemniaczane:,8 ziemniaków,2 łyżki masła,1