, sól/vegetę, posiekaną natkę, wyciśnięty ząbek czosnku i mieszamy widelcem. Następnie 1.5 lub 2 łyżki tartej bułki. Formujemy niewielkie klopsy wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia oraz dosypujemy garść oliwek.
Do wysokiego
układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy bulionem warzywnym i wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Podajemy na gorąco lub na zimno. ryż;cebula;pietruszka;mięta;pieprz;bulion;
50 liści winogron, 40 dag mięsa mielonego, 2 cebule, 10 dag ryżu, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz, tarta bułka, 2 jajka, 1 łyżka mięty (może być herbatka miętowa z saszetki), oliwa do smażenia, plasterki cytryny i liście winogron do wyłożenia naczynia Liście
. Odstaw na 15 minut. Obrane cebule pokrój w plastry i usuń środki, aby uzyskać krążki. Zanurzaj je w cieście i wrzucaj po 1-2 sztuki do głębokiego naczynia z gorącą oliwą. Krążki smaż z obu stron, aż staną się złotobrązowe. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na papierowym ręczniku, w który wsiąknie nadmiar
warzyw, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż kilka minut - mieszaj, aby jarzyny się nie przypaliły. Przecier pomidorowy rozmieszaj z około 1/2 - 3/4 szklanki wody i wlej do warzyw. Duś na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zamieszaj. Dopraw warzywa. Na dnie naczynia, w którym będziesz