greckie naczynia użytkowe

Wioleta Bednarczyk

Piękny design na stół. "Istotna jest również funkcja i ergonomia"

Piękny design na stół. "Istotna jest również funkcja i ergonomia"

Talerz z motywem pałacowych kafli oraz greckiej sukni, artystyczne kryształy o różnych formach, ceramika w stylu lat 60., niebanalne świeczniki i wazony - mamy jeszcze więcej dobrego designu od znanych polskich projektantów. Top 10 wzorniczych perełek ozdobi każdy stół. Są też bardzo funkcjonalne, dlatego mogą służyć na co dzień, jak również być częścią dekoracji podczas wyjątkowych okazji.

Greckie klopsiki z Berlina

, sól/vegetę, posiekaną natkę, wyciśnięty ząbek czosnku i mieszamy widelcem. Następnie 1.5 lub 2 łyżki tartej bułki. Formujemy niewielkie klopsy wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia oraz dosypujemy garść oliwek. Do wysokiego

Greckie gołąbki - Dolmados

układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy bulionem warzywnym i wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Podajemy na gorąco lub na zimno. ryż;cebula;pietruszka;mięta;pieprz;bulion;

Dolmadakia (greckie gołąbki)

50 liści winogron, 40 dag mięsa mielonego, 2 cebule, 10 dag ryżu, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz, tarta bułka, 2 jajka, 1 łyżka mięty (może być herbatka miętowa z saszetki), oliwa do smażenia, plasterki cytryny i liście winogron do wyłożenia naczynia Liście

Greckie krążki cebulowe

. Odstaw na 15 minut. Obrane cebule pokrój w plastry i usuń środki, aby uzyskać krążki. Zanurzaj je w cieście i wrzucaj po 1-2 sztuki do głębokiego naczynia z gorącą oliwą. Krążki smaż z obu stron, aż staną się złotobrązowe. Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na papierowym ręczniku, w który wsiąknie nadmiar

Ryba po grecku

warzyw, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż kilka minut - mieszaj, aby jarzyny się nie przypaliły. Przecier pomidorowy rozmieszaj z około 1/2 - 3/4 szklanki wody i wlej do warzyw. Duś na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zamieszaj. Dopraw warzywa. Na dnie naczynia, w którym będziesz

Najnowsze