rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone pomidory, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, rozgnieciony czosnek. Wszystko przesmażyć. Osobno obgotować zieloną fasolkę szparagową i pół miękką dodać do duszonych warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone pieczarki. Do gotowych warzyw dodać zestaw przypraw. Posypać serem
kapustę z garnka, ostudź, osusz, posiekaj, dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną masła. Prawie gotowe. Do zestawu dodaj jeszcze ugotowane ziemniaki, a całość okraś sosem. boczek;kapusta biała;ziemniaki;pieprz;
, dodawaj ją po trochu do ciepłego mleka i mieszaj. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Zestaw z ognia, dodaj masło, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Gotowe pączki ponacinaj z jednej strony i za pomocą rękawa do nadziewania wypełnij zimnym kremem. woda;cukier;mleko;mąka pszenna;masło;jajko;mleko;żółtka;cukier
kucharki podały potrawę niezwykle smaczną, pomysłową a zarazem
opartą na klasycznym zestawie składników i smaków. W domu przygotowałem ściśle
według wskazań Pani Krystyny, lokalnego autorytetu w sprawach kulinarnych:
Należy wziąć główkę młodej kapusty i drobno posiekać. Gotować w osolonej
, czy wchłonął całą wodę. Jeżeli tak, jest gotowy. Zestaw go z ognia, niech postoi pod przykryciem jeszcze 5 minut, żeby doszedł. Na patelni rozgrzej olej, wrzucaj do niego po kolei nasiona kminku, kopru włoskiego, korę cynamonową, goździki. Smaż wszystko przez 1 minutę, cały czas mieszając i uważając