minuty, licząc od momentu zagotowania, wyjmujemy melisę, a gotową galaretką napełniamy 2 wyparzone słoiki. Przykrywamy kółeczkami wyciętymi z folii kuchennej zanurzonymi w rumie i mocno zakręcamy słoiki. Stawiamy na 5 minut dnem do góry, potem odwracamy i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. owoce
500 g mąki pszennej,
200 g gotowych groszków czekoladowych lub gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałki,
30 g cukru,
8 g proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cynamonu,
400 ml mleka,
80 g masła,
4 jajka Rozpuść masło w rondelku. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do
cozze czyli małże, okolo 1kg,2 zabki czosnku,5 pomidorkow koktailowych,sok z 2 cytryn,pol szklanki bialego wina,pieprz czarny,zielona pietruszka,lyzka oliwy z oliwek Oczysc dobrze skorupki malz skrobakiem kuchennym, do garnka wrzuc czosnek, malze, czesc zielonej pietruszki, pomidorki przekrojone na
rozgrzej. Na gorącą włóż umyte i dokładnie osuszone steki i smaż po 8 minut z każdej strony, aby osiągnąć średni stopień wysmażenia, czyli "medium rare". Jeśli masz termometr kuchenny, wbij go w środek mięsa. Steki są gotowe, gdy termometr wskaże 60°C. Wówczas wlej do mięsa czerwone wino z rozmarynem
pieczenia,3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (do posypania) Wcześniej namoczoną fasolę ugotuj do miękkości (lub użyj gotowej fasoli z puszki). Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tortownicę (22cm) wyłóż pergaminem.
Wszystkie składniki (z wyjątkiem wiórków i czekolady) wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj na gładką