emaliowane garnki szkodliwe

MATERIAŁ PROMOCYJNY

Tradycja i magia przeszłości - emaliowane naczynia są modne oraz bezpieczne dla zdrowia!

Tradycja i magia przeszłości - emaliowane naczynia są modne oraz bezpieczne dla zdrowia!

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu naczynia emaliowane były szczególnie cenione za wytrzymałość, praktyczność i uniwersalność. Spotykaliśmy je niemal w każdej kuchni, a dzisiaj z wielkim przytupem wracają do łask, sprawdzą się nie tylko we wnętrzach w stylu retro.

Naczynia emaliowane - tradycyjne i uniwersalne. Sprawdziliśmy ich zalety

To w jakich naczyniach gotujemy i spożywamy posiłki odgrywa istotną rolę. Dbając o swoje zdrowie powinniśmy wracać uwagę nie tylko na zdrowe składniki, ale też odpowiednie naczynia. Dawniej prym w kuchniach wiodły naczynia emaliowane, które teraz ponownie powracają do łask. Jakie są naczynia emaliowane, jakie mają zalety? Jak o nie dbać? Podpowiadamy!

Te garnki żeliwne to kuchenna klasyka na lata. Gotuj, duś i smaż bez tłuszczu

Garnki żeliwne to jakość na lata. Do dziś nie zawodzą modele znane z domu babci. Jakie w takim razie są nowoczesne produkty żeliwne? Mają jeszcze lepszą jakość i styl. Dlatego wybór żeliwnych garnków może się okazać najlepszą inwestycją kuchenną.

Jakie garnki kuchenne kupić? Poznaj najlepsze modele na rynku

Jakie garnki kuchenne kupić? Poznaj najlepsze modele na rynku

z kluczowych kwestii, zwłaszcza, że wiele garnków uniwersalnych nie spełnia tego warunku. Jakie garnki są dobre?  Nie wolno jednak zapominać, że trwałość i jakość garnka kuchennego w dużej mierze zależy od tworzywa z jakiego został wykonany. Do wyboru mamy garnki kuchenne żeliwne, emaliowane

Zestaw garnków miedzianych - jakie ma zalety i wady. Sprawdzamy, czy gotowanie w nich jest zdrowe

Zestaw garnków miedzianych - jakie ma zalety i wady. Sprawdzamy, czy gotowanie w nich jest zdrowe

gotowania z przeróżnych materiałów: komplet garnków żeliwnych, z powłoką ceramiczną, ze stali nierdzewnej, granitowe, emaliowane oraz komplet garnków miedzianych. Jeśli zależy ci na zakupie zestawu garnków, który posłuży przez długie lata, warto, nie bacząc na cenę, zdecydować się na komplet garnków

Czajnik - niezwykłe naczynie kuchenne, bez którego trudno się obyć

Czajnik - niezwykłe naczynie kuchenne, bez którego trudno się obyć

jedną ważną cechę - podczas podgrzewania wody nie wydzielają szkodliwych substancji; woda w nich gotowana nie zmienia smaku. Emaliowana powłoka jest łatwa w utrzymaniu czystości, gdyż nie osadza się na niej brud i bakterie. Takie czajniki to dobry i zdrowy wybór. Kolaż

Brytfanny i naczynia żaroodporne do pieczenia

Brytfanny i naczynia żaroodporne do pieczenia

, ale też ciast. Na pierwszy rzut oka mogą wydawać się zbędne, przecież wszystkie te posiłki można przygotować w garnku, patelni czy zwykłej blaszce do pieczenia. Nic bardziej mylnego! Brytfanny i naczynia żarowe łączą w sobie funkcję garnka i patelni, a wykorzystasz je w kuchni nie tylko od święta

Kubek emaliowany - przypomina czasy dzieciństwa w PRL-u, teraz przeżywa swoje drugie życie

Kubek emaliowany - przypomina czasy dzieciństwa w PRL-u, teraz przeżywa swoje drugie życie

wspomnieć także, że naczynia z emalii są bezpieczne w 100% - nie zawierają szkodliwych substancji, nie zmienią smaku i zapachu potraw czy napojów, które się w nich znajdują, nie wchodzą także w interakcję z żywnością. Będą dobrym wyborem dla alergików. Emaliowany kubek posłuży do odmierzania produktów

Odkrywamy garnki

Odkrywamy garnki

Wybierając garnki nie powinniśmy kierować się tylko ceną; niedrogie naczynia są na ogół mniej trwałe i gorzej przewodzą ciepło. Najczęściej cena jest w dużym stopniu uzależniona od materiału. Stosunkowo tanio kupimy garnki emaliowane, atrakcyjne kolorystycznie, ale niezbyt trwałe. Ich powierzchnia

Gruszki w marynacie

2 kg twardych gruszek (najlepiej bergamotki),400 g cukru,3 szklanki 6-proc. Octu,łyżka kwasku cytrynowego,13 goździków,kawałek cynamonu albo wanilii,Dodatkowo:,spore kamionkowe naczynie albo duży słój lub waza,2 garnki emaliowane (duży; np. 4-litrowy i 1.5 l mały),słoiki na zamarynowane owoce

Śliwki w marynacie

2 kg niezupełnie dojrzałych śliwek węgierek,2 szklanki 6-proc. Octu,500 g cukru,4-5 goździków,kawałek kory cynamonowej,Dodatkowo:,spore kamionkowe naczynie albo duży słój lub waza,2 garnki emaliowane (duży; np. 4-litrowy i 1.5 l mały),słoiki na zamarynowane owoce - najlepiej typu twist lub zamykane

Śliwki w occie

4 kg śliwek węgierek, 1.5 szklanki octu, 6 szklanek wody, 60-70 dkg cukru, kilkadziesiąt ziarenek goździka Śliwki zasypać cukrem w emaliowanym garnku. Pozostawić je na 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Zalewę przygotowujemy z 6 szklanek wody, 1,5 szklanki octu i goździków. Wszystkie składniki

Śniadaniowa zupa piwna

3/4 l jasnego piwa, 1/4 l gęstej, słodkiej śmietany, 3 żółtka, 10 dag cukru, 10 dag pokruszonego twarogu, kilka grzanek z masłem W emaliowanym rondlu zagotuj piwo i zdejmij z ognia. Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącego piwa, energicznie wymieszaj, po czym wlej ją do garnka z pozostałym, gorącym

Ziemniaki po cabańsku

wędzonka lub boczek, ziemniaki, marchew, cebula, pieprz, sól, liście kapusty. W żeliwnym, emaliowanym w środku garnku na którego dnie położono skórkę słoniny lub wędzonki układamy warstwami: ziemniaki (kostka kilkucentymetrowa), marchew (plastry), cebulę (plastry), solimy, pieprzymy mocno

Najnowsze