opakowanie wędzonego pstrąga w płatach, opakowanie gęstej śmietany, łyżeczka chrzanu, kilka małych listków szpinaku lub małe listki sałaty Filet podzielić na 8-10 cząstek w kształcie naturalnie układającej się litery V. Na lustrze lub dużym białym półmisku rozsypać listki szpinaku. Ułożyć dzwonki
; przez 10-15 min.
Ewentualnie (jeśli ciasto nam się rozrywa) możemy upiec odpowiednio duże kawałki i dopiero z gotowego piernika wycinać ściany domów (pamiętajmy jednak, że musimy zrobić to póki piernik jest ciepły i miękki - kiedy stwardnieje nie będziemy już w stanie tego zrobić).
Gdy ciasto dobrze
wyłów z garnka pęczek wygotowanych liści, przed wyrzuceniem wyciśnij z nich sok, przyciskając je do ściany garnka. Jeszcze dodaj do jarzyn ugotowaną fasolę wraz z wywarem.
Zawartość garnka jest teraz aromatyczna, ale wciąż ma dość nieokreślony smak i kolor. Dodaj więc cukru do smaku, przyprawę do zup
grudki.
Garnek ponownie postawić na niewielkim ogniu i masę ucierać.
Gdy ciasto będzie odstawać od ścian naczynia, należy zdjąć garnek z ognia.
Zostawić do wystygnięcia.
Pojedynczo wbijać jajka i bardzo dokładnie ucierać je z ciastem (przed wbiciem kolejnego, poprzednie jajko powinno być idealnie