drewniany pojemnik na sztućce decupage

Omlet francuski z boczkiem, oliwkami, świeżą bazylia i czosnkiem

2-3 jajka,1-1.5 szklanki mąki,2-3 łyżki stołowe mleka,sól,pieprz,100 g boczku,10 oliwek,1-2 ząbki czosnku,świeża bazylia Jajka wbijamy do miski lub innego pojemnika, w którym przygotujemy ciasto. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz dodajemy sól i pieprz wedle uznania. Wszystko ubijamy widelcem lub

Słone karmelki z migdałami

czasie dodaj sól i zamieszaj. Masę ostrożnie przelej na pergamin i wyrównaj powierzchnię drewnianą łyżką. Posyp pozostałą solą i odstaw do zastygnięcia na min. 1 godz. Gdy masa zastygnie i stwardnieje, połam na mniejsze części. Przechowuj w chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku (karmelki łatwo łapią

Pampuchy-kluski na parze

wkładkę, - lub zawiesić i przymocować lnianą ściereczkę nad wodą. Wyjąć ciasto z pojemnika automatu, na oprószoną mąką drewnianą deskę lub stolnicę. Oddzielić 8 równych kulek, utoczyć kluski. Przykryć lnianą ściereczką. Natłuścić lub opryskać lekko oliwą w sprayu górę od garnka, wkładkę lub

Granola owocowa

rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 10 minut, następnie wyjmij z piekarnika i wymieszaj drewnianą łyżką, ponownie lekko rozpłaszcz i piecz ok. 15 minut na lekko złocisty kolor. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Granolę pokrusz palcami i wymieszaj z suszonymi owocami. Przechowuj przez tydzień w szczelnie zamkniętym

Najnowsze