1 i 1/3 szklanki (200 g) mąki pszennej,1/2 kostki (100 g) masła,1 szklanka (200 g) cukru,2 jajka,1/2 laski wanilii,1 łyżeczka skórki otartej z limonki,3 łyżki soku z limonki,200 g jagód,masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy,dekoracja:,1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko
Kruche ciasto:,250 g masła,130 g cukru pudru,450 g mąki,jajko,Nadzienie:,puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego,łyżeczka skórki otartej z limonki,szklanka zmiksowanego i przetartego przez sitko miąższu awokado (z 3-4 owoców),1/2 szklanki soku z limonki,2 żółtka,szczypta soli,bita śmietana
Spód tortu:, 125 g ciasteczek pomarańczowych, np. Bahlsen, 70 g masła ,Krem: 6 listków żelatyny, 3-4 limonki, 3 jajka, 100 g cukru, 250 g chudego twarożku, 1 dojrzałe mango, 250 ml słodkiej śmietanki, sól Do dekoracji: 150 ml ubitej śmietany, 60 g wiórków kokosowych Robimy spód tortu: wkładamy
napełnić dno formy na ciasto średnicy 24 - 26 cm i włożyć do lodówki na chwilkę, aby stwardniało.
2. W drugiej misce połączyć twaróg z kwaśną śmietaną, dodać cukier i sok z jednej limonki.
3. Żelatynę rozpuścić w 150 ml zimnej wody i pozostawić na 5-10 min. Następnie połączyć ją z mieszaniną z
Ciasto:, 20 dag mąki krupczatki, 7.5 dag cukru pudru, 15 dag masła, 1 żółtko Masa makaronikowa:, 15 dag maku - najlepiej białego ale może być też niebieski), 25 dag cukru kryształu, 4 białka, olejek migdałowy Lukier czekoladowy:, 3 białka, 36 dag cukru pudru, 6 dag kakao, 6 dag masła, olejek