waniliowy, kandyzowane owoce i bakalie do dekoracji Mąkę przesiej, posiekaj z masłem, szybko zagnieć z cukrem pudrem i żółtkiem. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj na blasze i podpiecz w temp. 200°C. Przygotuj masę: mak wymieszaj z cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego
1 duża czarna rzepa, 150 g ugotowanej drobnej białej, podłużnej fasoli, 1 cebula, 2 średnie ugotowane ziemniaki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1 jajko na twardo do dekoracji Rzepę (musi być gładka i świeża, nie zwiotczała, w środku ładnie biała) obieramy ze skórki i ucieramy na drobnej tarce
2/3 szklanki wody, 2/3 szklanki cukru, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1 kg zielonych winogron (przekrojonych na połówki i oczyszczonych z pestek), 1 szklanka zimnego białego wina deserowego, ładne zielone winogrona i cukier do dekoracji Z wody i cukru ugotuj gęsty syrop i połącz go z sokiem
3 duże dojrzałe awokado, cukier do smaku, 1 szklanka gęstej śmietany (lub twarożku), odrobina rumu, bita śmietana i cząstki awokado do dekoracji Pokrój awokado wzdłuż na połówki, usuń pestki (nie wyrzucaj ich). Wyjmij miąższ z połówek awokado i rozgnieć go widelcem. Dodaj nieco cukru do smaku
4 duże twarde gruszki,
100 g orzechów włoskich,
100 g gorgonzoli,
50 g masła,
sok z 1 cytryny Odłóż kilka ładnych połówek orzechów do dekoracji, pozostałe posiekaj. Ser rozgnieć, utrzyj z masłem i posiekanymi orzechami. Umyte gruszki przekrój wzdłuż na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie