mieszamy. Dodajemy piernik i gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż piernik się rozgotuje. Następnie dodajemy wino, cukier, sok z cytryny i karmel, ciągle mieszając. Migdały i rodzynki sparzamy, migdały obieramy ze skórki i kroimy w drobne paseczki, rodzynki odcedzamy. Dorzucamy bakalie do sosu. Sos
, może stanowić inspirację do innych nowych pomysłów na pewno warto spróbować polecam i życzę smacznego. mąka;margaryna;śmietana;
400 g mrożonego ciasta francuskiego, 140 g + 1 łyżka cukru, 1 kg szarych renet, 50 g masła ewentualnie bita śmietana lub lody Piekarnik nagrzewamy do 210° C. W średniej wielkości rondlu podgrzewamy na małym ogniu 140 g cukru i 3 łyżki wody. Mieszamy. Gdy cukier całkowicie się roztopi, zwiększamy
ciasto:,
500 g (3 i 1/3 szklanki) mąki pszennej,
250 ml (1 szklanka) mleka,
4 żółtka,
120 g masła,
150 g (3/4 szklanki) cukru,
30 g świeżych drożdży,
sól,
nadzienie:,
300 g jabłek (najlepiej szarej renety),
250 g cukru pudru,
50 g (2 łyżeczki) żelatyny,
żółtko do posmarowania ciasta,
lukier