, gotujemy i zalewamy nią wiśnie).
Po trzech dniach takiej "zabawy" wiśnie przekładamy do małych słoiczków (takich np. po chrzanie) i chwilę (ok.5 min) pasteryzujemy.
Tak przygotowane wiśnie są doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa i jednocześnie ciekawą i apetyczną dekoracją. wiśnie;chrzan;ocet;woda
. Przygotuj bakłażany - umyj je, pokrój na cieniutkie plastry pod mocnym skosem
albo wręcz wzdłuż, posól każdy leciutko, ułóż w miseczce i odstaw, aby wydzieliły sobie nadmiar wody wraz z nieciekawą w smaku goryczką.
Skrawki (tzw. piętki ponacinaj ozdobnie - przydają się do dekoracji
10-15 prostych marchewek dł. ok.10-15 cm i średnicy (od strony naci) przynajmniej 4 cm,
ew. 1 nieduża cukinia,
kilka gałązek koperku dla dekoracji,
ok. 1l wody + 1 łyżka cukru + 1 łyżka soli do obgotowania marchwi ,
ZALEWA w proporcjach:,
1 szkl. octu
dekoracji Miód i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy delikatnie, aż się połączą. Następnie studzimy (ale nie do końca - niech masa pozostanie ciepława, łatwiej ją będzie połączyć z pozostałymi składnikami). Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 170 stopni Celsjusza (żeby nie tracić później czasu na