gotowy baranek jest świetną ozdobą talerza z Wielkanocnym śniadaniem. jajko;serek topiony;pieprz;papryka czerwona;ogórki konserwowe;majonez;
jajka 2 szt,
mąka pszenna 2 łyżki,
cukier kryształ 2 łyżki,
sól odrobina,
masło 1 płaska łyżeczka,
do zrobienia oczu:,
goździki 2 szt,
do foremki:,
tłuszcz,
inne dekoracje: rzeżucha, tacka styropianowa, borowinki, bukszpan, wstążeczka, patyczek do
,
1 cukier waniliowy na 1/2 kg ciasta,
szczypta soli,
10 kropli olejku migdałowego,
80g mąki typu 405,
20g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponieważ ostatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką formy na baranka i zajączka (podziękowania dla Lidla), a druga ciąża uaktywniła moje
pieczenia. Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp 170 C. przez 45 minut.( W miejsce oczu włożyć rodzynki)
Baranka ostudzić i zawiązać mu wokół szyi kokardkę. jajko;masło;cukier;proszek do pieczenia;rodzynki;
cukier puder Nie martw się, jeśli nie masz formy na baranka. Po prostu przygotuj barankowe ciasto i upiecz je w zwykłej formie na babkę. Też będzie pysznie, uroczyście i świątecznie Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Ciągle ucierając, kolejno wbijaj po jednym jajku. Wymieszaj mąkę pszenną