Na babkę piaskową (23x10cm):,4 jajka,200g cukru,200g miękkiego masła,200g mąki pszennej,180g mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj do nich cukier oraz żółtka. Ponownie ubij, ale tym razem na mniejszych obrotach. W osobnej misce
się rozmnożyć. Następnie dodaj do masy resztę cukru, jajka i żółtka oraz pozostałą mąkę. Całość wyrób na jednolite ciasto. Podczas wyrabiania dodawaj małymi porcjami rozpuszczone, ale nie gorące masło. Na samym końcu dodaj szczyptę soli oraz rodzynki.
Ciasto przełóż do foremek wysmarowanych tłuszczem
10 dag zmielonego, ususzonego razowego chleba, 10 dag zmielonych migdałów, 15 jajek, 1 niepełna szklanka cukru, 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, 3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, szczypta soli Babkę można upiec tylko z wileńskiego razowca. Oczywiście najlepszy można dostać na
resztę mąki + żółtka + masło roztopione ostudzone + sól + aromat. Zagnieść. Będzie dosyć klejące, ale takie ma być. Na koniec dołożyć rodzynki. Przykryć ściereczka czekać aż urośnie.
Wyrobić po wyrośnięciu przez chwilkę. Przełożyć do wysmarowanej blaszki masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tarta
gotujemy al dente. Na patelni na oleju rzepakowym smażymy pokrojonego w kostkę pora, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz posiekane ząbki czosnku. Warzywa przekładamy do makaronu. Gęsinę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, pod koniec dodając przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe