189; roztopionej kostki masła ; 189; szklanki suszonych żurawin (lub więcej dla smakoszy),
1/4 szklanki wódki lub innego aromatycznego alkoholu,
1/2 szklanki cukru,
&; Składniki na ciasto:
1.2 szklanki mąki tortowej,
1 żółtko,
1/3 kostki masła,
2 łyżki konfitury z pomarańczy,
1/2
, wymieszać. Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym. Upieczoną babkę polukrować. mąka pszenna;mąka ziemniaczana;margaryna;cukier;jajko;proszek do
4jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki maki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki soku pomarańczowego ze świeżej pomarańczy, 1 cukier waniliowy, otarta skórka z pomarańczy Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do
- czyli Dom-Baba
Lukrowane bałwanki,. pierniczki, cynamon i grzane wino. Szaleństwo przedświąteczne czas zacząć!
Masło utrzeć w misce z cukrem, dodać jajka, sól, ziarna z jednej laski wanilii i skórkę pomarańczową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy jajecznej, cały czas
nie wylać mleka. Resztę masła kroimy na kawałeczki, układamy na wierzchu. Pieczemy 1 i 1/2 godziny w temp. 150°C. Od czasu do czasu mieszając by nie powstała na wierzchu skorupka. Przekładamy do formy na babkę, studzimy następnie wykładamy na paterę lub talerz. Skórkę pomarańczową kroimy w cienkie