blacie na grubość ok. 3 mm i nakładam płat ciasta na stojące obok siebie foremki. Odcinam nadmiar i palcami dociskam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W cieście jest sporo masła więc foremek nie trzeba smarować. Masa: Żółtko ucieram z cukrem zw. i wanilinowym na puszystą masę, dodaję ser, sok z
, aby z owoców można było usunąć miąższ bez uszkodzenia skórki i żeby można je było postawić w pozycji stojącej. Usunąć miąższ i zmiksować. W wysokim naczyniu zmiksować miąższ z cytryn, wyciśnięty sok, schłodzoną gazowaną wodę, szczyptę soli, cukier i białko. Powinna powstać puszysta piana. Pianę
mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeśli jej kropla spuszczona na talerz krzepnie, dodać masło, wstawić naczynie do większego garnka z gorącą wodą, stojącego na małym ogniu, i chwilę podgrzewać, stale mieszając. (Kajmak gotuje się długo i lubi się przypalać). Babkę polać kajmakiem i posypać przez sitko cukrem
.
Przygotuj krem: umyte i sparzone jajka rozbij pojedynczo do niedużego garnka. Umieść go w większym garnku z gorącą wodą, stojącym na małym ogniu (dno garnka z jajkami nie może stykać się z wodą, ogrzewać je powinna gorąca para). Mikserem ubijaj na parze jajka z cukrem pudrem. W trakcie ubijania masa
,
pieprz Z kapusty usuń uszkodzone i podwiędłe liście, ostrym nożem usuń głąb (nie wyrzucaj liści, które są zdrowe, ale poszarpane -przydadzą się później do wyłożenia dna garnka).
Włóż kapustę, wycięciem do góry, do stojącego na małym gazie garnka z gotującą się osoloną wodą. Stopniowo zdejmuj z kapusty