aniołek świąteczny z masy solnej

Tekst i zdjęcia: Natalia, autorka blogu sztukaniepowazna.blogspot.com

Zrób to sam: świąteczne (lub nie) aniołki z masy solnej

Zrób to sam: świąteczne (lub nie) aniołki z masy solnej

Mogą w niebanalny sposób udekorować choinkę, mogą stać się ozdobą urodzinowej imprezy, mogą... Wszystko zależy od naszej fantazji...

Masa solna. Przepis, pomysły na figurki i inne dekoracje z masy solnej

Masa solna przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy w ramach zajęć w przedszkolu - lub w domu z rodzicami - bawiliśmy się w tworzenie fantazyjnych figurek. Przypominamy przepis na masę solną oraz parę pomysłów na dekoracje, które można z niej wykonać.

Zrób to sam: ozdabiamy aniołki z masy solnej

Kilka odcinków temu przygotowywaliśmy dekoracyjne aniołki z masy solnej. Pora je ustroić.

Świąteczny sernik

Spód:, ?200 g ciasteczek kakaowych, ?5 łyżek masła?, 50 g gorzkiej czekolady, ?1 łyżka kakao, Masa:, 1 kg twarogu sernikowego?, 100 g rodzynek, ?50 g płatków migdałowych, ?2 białka, ?1/3 szklanki cukru, ?1 łyżka mąki ziemniaczanej?, 1 płaska łyżeczka cynamonu?, 50 g gorzkiej czekolady, ?skórka z 1

Świąteczny migdałowiec

, migdały i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy aż do uzyskania gęstej masy. Wiśnie kroimy na połówki i dodajemy do gotowej masy, delikatnie mieszając (kilka wiśni zostawiamy do dekoracji). Formę do pieczenia smarujemy margaryną i równo wysypujemy tartą bułką. Całą masę przelewamy do formy

Sernik świąteczny

1 kg półtłustego twarogu (trzykrotnie zmielony), kostka masła, 25 dag cukru pudru, 9 jaj, 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, rodzynki, smażona skórka pomarańczowa, olejek cytrynowy W makutrze utrzeć masło z cukrem na gładką, puszystą masę, dodawać na przemian ser i żółtka. Dodać mąkę

Świąteczny sernik

Ciasto: 25 dag mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag mielonych migdałów, 15 dag cukru, 15 dag margaryny, 6 jajek, szczypta soli   Masa serowa: 2 litry mleka, 1/2 litra śmietany 18%, 5 jajek, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru   Dodatkowo: 1

Pasztet świąteczny

razy przepuszczamy przez maszynkę wraz z wcześniej namoczonymi w mleku bułkami, używając przy ostatnim mieleniu tzw. sitka pasztetowego o malutkich dziurkach. Dodajemy do tego żółtka, śmietanę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i takąż gałką muszkatołową, następnie wyrabiamy na gładziutką masę

Najnowsze