kapusty można dodać pokrojoną w paski sałatę rzymską wymieszaną z liśćmi szpinaku.
Keczup i musztarda angielska - będzie ostro. parówki;kapusta kiszona;musztarda;cebula;
przyprawy. Gotujemy w bulionie, aż warzywa zmiękną. Wyjmujemy liście laurowe i ziele, miksujemy. Do każdej porcji wrzucamy plasterek cytryny, posiekaną natkę, paski suszonych pomidorów. cebula;cykoria;pietruszka;ziele angielskie;bulion;pomidory;olej;natka pietruszki;pieprz;
1.5 szklanki ukiszonego żuru, 3-4 małe ziemniaki, 15 dag chudego boczku, 20 dag wędliny (biała kiełbasa, wędzonka), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 jajka, 7 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 goździk, 1 łyżeczka szczypiorku, sól, pieprz Boczek pokroić w paski. Cebulę
4 filety solonego matiasa,
100 g suszonych grzybów,
2 duże białe cebule,
2 listki laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
1/2 szklanki oleju,
4 ogórki konserwowe,
1 łyżka kaparów,
4 łyżki soku z cytryny,
sól,
biały pieprz,
koperek i cytryna do dekoracji Grzyby mocz przez godzinę, a
1/2 pęczka włoszczyzny,5 grzybów suszonych,sól,listek laurowy,ziele angielskie,4 ziemniaki,szklanka żuru,3 łyżki gęstej śmietany,niewielka cebula,50 g słoniny Gotujemy około 1 i 1/2 litra wywaru z warzyw i grzybów, dodając sól, listek laurowy i ziele angielskie. Przecedzamy, dodajemy grzyby