1 kg młodego szpinaku, 2 małe cebule, 1/2 opakowania sera feta, 4 małe pomidory, 1 pęczek szczypiorku, olej do smażenia, sól, pieprz Obraną, posiekaną w niezbyt drobną kostkę cebulę smażymy tak, by się zeszkliła, ale pozostała chrupiąca i lekko surowa. Z przebranego szpinaku odcinamy ogonki i myjemy
1/4 główki czerwonej kapusty,250 ml czerwonego wina,125 ml wody,1 garść rodzynek,1 łyżeczka cukru,sól,pieprz,1 łyżka masła Kapustę drobno siekamy, przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię. Dodajemy wodę, wino, rodzynki, cukier, sól i pieprz, dusimy przez 20-30 minut, aż kapusta zmięknie, a
hiszpańskie oliwki zielone,czarne i Gordal,marynowane papryczki chilli,marynowane anchois,pomarańcza,tuńczyk,marynowana cebulka,oliwa z oliwek,czerwona cebula,czerwona papryka,chilli,patyczki Wariant 1: na patyczki nadziej hiszpańskie zielone oliwki, marynowane papryczki, marynowane anchois
600 g łopatki wołowiny,500 łopatki wiepszowej,odrobina mąki do oprószenia mięsa przed smażeniem,3 ząbki czosnku,2 cebule,oliwa do smażenia,2 marchewki,seler,2 pietruszki,2 liście laurowe,3 ziarna ziela angielskiego zmiażdżone w moździerzu,kilka ziaren jałowca,500 ml wody,kieliszek czerwonego wina
wymieszać i wrzucić do żaroodpornego naczynia. Piec ok. 1 godziny, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Potrawa wyśmienicie pasuje z gotowanymi ziemniakami lub ryżem. Doskonałym dodatkiem będzie też sałatka ze świeżych warzyw z jogurtem lub śmietaną.
Smacznego :)
PS. Zamiast karkówki