aluminiowy garnek

red.

Jak prawidłowo układać żywność w lodówce?

Jak prawidłowo układać żywność w lodówce?

To, jak przechowujemy żywność, wpływa na jej jakość i w efekcie na nasze zdrowie. Wkładając przypadkowo produkty do lodówki, popełniamy błąd. Zobacz, jak prawidłowo przechowywać żywność.

Akcesoria, które podkreślą smak kuchni francuskiej

Kuchnia francuska słynie z dań pełnych niuansów. Ale też z prostych potraw przyrządzanych przez lokalnych kucharzy. Zawsze zachwyca fantastycznym podaniem.

Czego nie wkładać do kuchenki mikrofalowej?

Kuchenka mikrofalowa to popularne urządzenie do podgrzewania żywności. Warto jednak wiedzieć, jakich przedmiotów absolutnie nie powinniśmy do niej wkładać.

Poradnik: wszystko o zmywarkach

Poradnik: wszystko o zmywarkach

st. C) jest przeznaczony do średnio zabrudzonych naczyń, natomiast intensywny - do garnków i bardzo brudnych naczyń (70 st. C). Programy te mogą mieć różne nazwy. Jakie inne programy mogą się przydać? BIO - program do mycia naczyń wrażliwych na wysoką temperaturę. Woda nagrzewa się do 50 st. C

Proste sposoby na trudne sprawy

Proste sposoby na trudne sprawy

najbardziej. Jeśli już wspomnieliśmy o ostrzeniu noży - sprawa jest relatywnie prosta. Nieco więcej kłopotów może sprawić ostrzenie nożyczek. Z pomocą przychodzi jednak folia aluminiowa, którą wystarczy kilkukrotnie przeciąć, by otrzymać nożyczki ostre jak brzytwa! A skoro już wycięliśmy kawałek folii, może

Zmywarka: co można w niej myć?

Zmywarka: co można w niej myć?

płukanie naczyń przed umieszczeniem w zmywarce. Naczynia układamy w specjalnych koszach, dostosowanych do różnej wielkości przedmiotów. Starajmy się ułożyć je w taki sposób, by nie dopuścić do wzajemnego dotykania się. Garnki i patelnie, na których zalegają przypalone resztki jedzenia należy uprzednio

Zmywarki: czysty zysk

Zmywarki: czysty zysk

(55-65 st. C) jest przeznaczony do średnio zabrudzonych naczyń, natomiast intensywny - do garnków i bardzo brudnych naczyń (70 st. C). Programy te mogą mieć różne nazwy. Jakie inne programy mogą się przydać? BIO - program do mycia naczyń wrażliwych na wysoką temperaturę. Woda nagrzewa się do 50 st

Segregowanie śmieci: lekcja wyrzucania

Segregowanie śmieci: lekcja wyrzucania

odbierze z mieszkania stare urządzenie (od 30 do 50 zł za sztukę w Warszawie). Pamiętaj! Pozostawianie elektrośmieci w śmietniku jest karane grzywną, gdyż takie odpady stanowią poważne zagrożenie dla środowiska. Aluminium, czyli np. chłodnice samochodowe, garnki kuchenne, felgi, profile, blachy i przede

Indyk z kąpieli wodnej

aluminiową, w taki sposób, jak zawija się cukierki, włożyć do garnka i delikatnie, by nie rozszczelnić folii, zalać zimną wodą. Gdy woda w garnku zawrze, zmniejszyć ogień i gotować mięso ok. 90 min. Miękką wystudzoną "pieczeń" odwinąć z folii aluminiowej, a następnie - nad rondlem - także z folii spożywczej

Ryba wędzona w herbacie

oraz kratkę, która pozwoli umieścić rybę nad herbatą, w dymie, który wypełni garnek. Kratkę natłuścić olejem. Dno wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej, nasypać na nią mieszankę ryżu i herbaty. Po wyjęciu z soli rybę opłukać, wytrzeć i położyć w przewiewnym miejscu, by obeschła (na kilka godzin

"kociołek"

Obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w plastry, kapustę szatkujemy, karkówkę kroimy w kostkę średniej wielkości. Garnek wykładamy folią aluminiową z zapasem, który pozwoli nam potem nakryć potrawę. Na spód kładziemy plastry boczku wędzonego, aby przykryć dno, a następnie układamy kolejno warstwy

Marynowane warzywa z grilla

wszystkie warzywa i pieczarki wkładamy do szklanej miski lub emaliowanego garnka, zalewamy marynatą, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Grillujemy warzywa i pieczarki na aluminiowej tacce w wysokiej temperaturze po 3 minuty z każdej strony, przekładamy na półmisek. Podajemy z dipami

Zupa z pieczonej cebuli i czosnku

. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami, zalewamy 1-1,5 szklanki bulionu, posypujemy kawałkami masła. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy 1-1,5 godziny, mieszając w tym czasie 2-3 razy. Upieczone warzywa miksujemy na gładką masę, mieszamy w garnku z pozostałym bulionem i śmietanką. Lekko podgrzewamy