aluminiowe garnki szkodliwe

red.

Jak prawidłowo układać żywność w lodówce?

Jak prawidłowo układać żywność w lodówce?

To, jak przechowujemy żywność, wpływa na jej jakość i w efekcie na nasze zdrowie. Wkładając przypadkowo produkty do lodówki, popełniamy błąd. Zobacz, jak prawidłowo przechowywać żywność.

Segregowanie śmieci: lekcja wyrzucania

Nowelizacja ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach stała się faktem. Co to dla nas oznacza? Możliwość obniżenia opłat za wywożenie odpadów, ale pod warunkiem, że zdecydujemy się na ich segregację. Warto więc zapamiętać, co należy wyrzucać do jakich pojemników. Aby ułatwić sobie życie, zaopatrzmy się również w odpowiednie kosze przeznaczone np. na papier, szkło, plastik. O tym, jak szczegółowo będziemy segregować odpady (np. oddzielnie szkło białe i kolorowe) oraz jakie barwy pojemników będą im przypisane, decydują gminy.

Indyk z kąpieli wodnej

aluminiową, w taki sposób, jak zawija się cukierki, włożyć do garnka i delikatnie, by nie rozszczelnić folii, zalać zimną wodą. Gdy woda w garnku zawrze, zmniejszyć ogień i gotować mięso ok. 90 min. Miękką wystudzoną "pieczeń" odwinąć z folii aluminiowej, a następnie - nad rondlem - także z folii spożywczej

Ryba wędzona w herbacie

oraz kratkę, która pozwoli umieścić rybę nad herbatą, w dymie, który wypełni garnek. Kratkę natłuścić olejem. Dno wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej, nasypać na nią mieszankę ryżu i herbaty. Po wyjęciu z soli rybę opłukać, wytrzeć i położyć w przewiewnym miejscu, by obeschła (na kilka godzin

"kociołek"

Obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w plastry, kapustę szatkujemy, karkówkę kroimy w kostkę średniej wielkości. Garnek wykładamy folią aluminiową z zapasem, który pozwoli nam potem nakryć potrawę. Na spód kładziemy plastry boczku wędzonego, aby przykryć dno, a następnie układamy kolejno warstwy

Marynowane warzywa z grilla

wszystkie warzywa i pieczarki wkładamy do szklanej miski lub emaliowanego garnka, zalewamy marynatą, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Grillujemy warzywa i pieczarki na aluminiowej tacce w wysokiej temperaturze po 3 minuty z każdej strony, przekładamy na półmisek. Podajemy z dipami

Zupa z pieczonej cebuli i czosnku

. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami, zalewamy 1-1,5 szklanki bulionu, posypujemy kawałkami masła. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy 1-1,5 godziny, mieszając w tym czasie 2-3 razy. Upieczone warzywa miksujemy na gładką masę, mieszamy w garnku z pozostałym bulionem i śmietanką. Lekko podgrzewamy