abażur złoty od środka

tekst Lena Szydłowska zdjęcia Wabu

WABU - japońska restauracja w Warszawie

WABU - japońska restauracja w Warszawie

Sushi i unowocześniona kuchnia w stylu izakaya. Oznacza to, że zgodnie z japońską tradycją potrawy podawane są w formie przekąsek, jak hiszpańskie tapas. Wpada się tu w przerwie albo po pracy.

Stylowe wnętrza pełne duńskiego wzornictwa

Wszystkie odcienie szarości. A na ich tle zachwycające dzieła duńskiej sztuki meblarskiej z lat 60. Dyskretnie i elegancko. Tak w skrócie można opisać wnętrza podwarszawskiego domu.

W grudniu

Numer grudniowy już od 18 listopada w kioskach

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Modna lampa, którą wykonasz sam

Modna lampa, którą wykonasz sam

- oprawka z kablem - żarówka - wiertarka z grubym wiertłem - zmywak z gąbki. Koszt zakupionych materiałów ok. 72 zł Styropianowe kule przewiercamy mniej więcej przez środek. Następnie malujemy je na różne kolory. Zamiast pędzla można do tego użyć zmywaka z gąbki. Zostawiamy do wyschnięcia. Z

Brie i camembert w złotej skorupce

. Następnie smażymy każdą porcję w głębokiej oleju na jasnozłoty kolor. Podajemy na gorąco z miską kolorowych sałat w sosie winegret. Rada: Chrupiąca skórka, a w środku kremowy serek rozpływający się w ustach - prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nie podawajcie jednak tego dania prosto z piekarnika, można

Serowe oponki

500 g twarogu,500 g mąki,1/2 kostki margaryny,3 jaja,cukier waniliowy,1.5 łyżeczki spirytusu lub octu,1 łyżeczka sody oczyszczonej składniki wymieszać, uformować ciasto szklanką porobić duże kółka a w środku zrobić mniejsze dziurki popularna "setką", wrzucać na rozgrzany olej do złotego

Seler a la schab

seler: 1 sztuka, jajko: 1 szt,ser żółty: 6 plastrów, bułka tarta,olej do smażenia Seler gotować około 15 minut. Pokroić go w plastry grubości 3 milimetrów. W środek między 2 plastry włożyć 1 plasterek sera żółtego; obtoczyć w jajku i w bułce. Smażyć na złoty kolor. Na wierzchu polać keczupem

Lody z gorącymi jabłkami

1 litr lodów waniliowych, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 75 g masła, 150 g cukru pudru, 1.5 kg jabłek (szare lub złote renety, ewentualnie goldeny) Jabłka obieramy, usuwamy środki, kroimy w szesnastki i posypujemy cukrem waniliowym. Patelnię z grubym dnem smarujemy masłem i posypujemy cukrem

Faworki

pokroić na wąskie (około 3 cm) paski. Każdy pasek na środku podłużne naciąć i przewinąć. Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. mąka;żółtka;masło;śmietana;smalec;cukier puder;