abażur i żyrandole własnej roboty

Lody śmietankowe własnej roboty

1 szklanka śmietany kremówki, 6 żółtek, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka bardzo zimnej maślanki Zagotuj śmietanę kremówkę. Ubij żółtka z cukrem, powolutku, nie przerywając ubijania, wlewaj gorącą śmietanę. Gdy masa będzie gładka i jednolita, przełóż ją do rondla i podgrzewaj, stale ubijając, aż zgęstn

Chipsy domowej roboty!

Ziemniaki, olej lub oliwa, przyprawy; koperek, sól, pieprz, chili itp. Umyć, obrać ziemniaki (2,3 według własnego uznania). Obieraczką do marchewki pociąć na plasterki. Oczywiście, jeżeli wolisz chipsy "grubo ciachane", możesz pokroić na plastry o grubości np. 5mm. Rozgrzana patelnia, na niej

Chleb babci Frani

Ten chleb piekła moja prababcia jak jeszcze żyła. Zakwas był własnej roboty Składniki: -0.5 szklanki zakwasu, -10 dag mąki pszennej, -40 dag mąki żytniej (najlepiej razowej od chłopa z rynku), -20-25 dag płatków owsianych (najlepiej takich też od chłopa smakują inaczej niż te sklepowe

Ziemniaki w beretach

ogórki małosolne własnej roboty i sos tzatziki (jogurt, ogórek starty, czosnek), który się świetnie skomponował z ziemniakami, feta i czosnkiem ziemniaki;czosnek;

Najwspanialsze ciasto świata - CHLEB

roboty. Smaki dzieciństwa... ehhh... wspomnienia... mąka pszenna;drożdże;cukier;woda;mleko;dynia;sezam;mak;kminek;