Restauracje mazowieckie Warszawa Śmiała 1/3 01-523
bakłażan lub cukinia,2 łyżki oleju,2-3 pomidory,ząbek czosnku,sól,pieprz Bakłażana lub cukinię kroimy w plastry ok. 0,8 cm, solimy i odstawiamy na kilka minut. Na rozgrzanym oleju obsmażamy każdy kawałek z obydwu stron i układamy warstwowo: bakłażan/cukinia, pomidor, wyciskamy czosnek, sól, pieprz
Skład na sałatkę:,
1 sałata lodowa,
2 małe pomidory,
ser feta (około 250 gram),
1 papryka,
mały słoik oliwek,
3 ogórki,
1 mała cebula,
odrobinka soli,
Skład na sos do sałatki:,
3 łyżki stołowe oleju roślinnego,
2 łyżki stołowe octu,
3 łyżki stołowe wody,
posiekana pietruszka,
posiekany koper
1 spory kabaczek lub dwa mniejsze w sezonie, albo 2 młode cukinie poza sezonem, około 0.1 kg mąki,3 jajka,0.2 kg twarogu,300 ml jogurtu,2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz lub inne przyprawy do smaku, dobry olej do smażenia Placki:
Kabaczki (lub cukinię)zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jaja i sól
500 g ładnych nietłustych żeberek, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, 1 utarta cebula, 1 łyżka dżemu morelowego, 1/2 szklanki keczupu, 1/2 szklanki oliwy, 2 łyżeczki proszku chili (nieostrego) Cebulę obrać, rozdrobnić mikserem lub malakserem, ew. utrzeć na tarce, czosnek rozetrzeć z solą