3 segregatory na śmieci

Euphoria Izabela Saulewicz

Restauracje mazowieckie Warszawa Śmiała 1/3 01-523

Warzywna przekąska

bakłażan lub cukinia,2 łyżki oleju,2-3 pomidory,ząbek czosnku,sól,pieprz Bakłażana lub cukinię kroimy w plastry ok. 0,8 cm, solimy i odstawiamy na kilka minut. Na rozgrzanym oleju obsmażamy każdy kawałek z obydwu stron i układamy warstwowo: bakłażan/cukinia, pomidor, wyciskamy czosnek, sól, pieprz

Sałatka grecka

Skład na sałatkę:, 1 sałata lodowa, 2 małe pomidory, ser feta (około 250 gram), 1 papryka, mały słoik oliwek, 3 ogórki, 1 mała cebula, odrobinka soli, Skład na sos do sałatki:, 3 łyżki stołowe oleju roślinnego, 2 łyżki stołowe octu, 3 łyżki stołowe wody, posiekana pietruszka, posiekany koper

Placki z kabaczka

1 spory kabaczek lub dwa mniejsze w sezonie, albo 2 młode cukinie poza sezonem, około 0.1 kg mąki,3 jajka,0.2 kg twarogu,300 ml jogurtu,2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz lub inne przyprawy do smaku, dobry olej do smażenia Placki: Kabaczki (lub cukinię)zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jaja i sól

Żeberka wieprzowe barbecue

500 g ładnych nietłustych żeberek, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, 1 utarta cebula, 1 łyżka dżemu morelowego, 1/2 szklanki keczupu, 1/2 szklanki oliwy, 2 łyżeczki proszku chili (nieostrego) Cebulę obrać, rozdrobnić mikserem lub malakserem, ew. utrzeć na tarce, czosnek rozetrzeć z solą

Najnowsze