na tarce na dużych oczkach. Rozwalasz wrzucając jajka po kolei na patelnie. Cały czas mieszasz, czekając, aż się zetnie w zależności od tego jak lubisz mniej lub bardziej? Dosyp szczyptę soli i pieprzu. Przełóż na talerzyk posyp startym żółtym serem, możesz również dodać do niej chlebek posmarowany
1 cukinia,
1 cebula,
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
2 ząbki czosnku,
3 jajka,
100 g szpinaku,
1/2 pomidora,
oliwa z oliwek do smażenia,
sól, pieprz Cukinię, cebulę i obydwie papryki pokrój w małą kostkę, czosnek pokrój w plasterki, wszystko przesmaż na oliwie, dopraw do smaku solą i
5 długich porów, 3 średnie ziemniaki, 2 1/2 l rosołu (może być z kostki), sól, pieprz, 10 kromek bułki wrocławskiej, 10 grubych plastrów twardego żółtego sera, zioła prowansalskie do posypania. Umyte i oczyszczone pory kroimy w plasterki. Obrane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Zalewamy rosołem i
zrumienić na rozgrzanej patelni, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na talerzyk. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić pory, doprawić solą, a gdy wystygną, wymieszać z żółtym serem, kremówką, lekko ubi- tymi jajami i skwarkami boczku, przyprawić do smaku papryką i ewentualnie jeszcze solą. Z lekko
rumienimy na rozgrzanej patelni, odsączamy z tłuszczu i przekładamy na talerzyk. Na pozostałym na patelni tłuszczu szklimy pory, doprawiamy solą, a gdy wystygną, mieszamy z żółtym serem, kremówką, lekko ubitymi jajami i skwarkami boczku, przyprawiamy do smaku papryką i ewentualnie jeszcze solą. Z lekko