6 bułek z sezamem, 1 cebula, 600 g mielonego mięsa (najlepiej z większą zawartością tłuszczu), 2 czubate łyżki mocnej musztardy (Dijon może być Sarepska), 3 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku, 1 duży ogórek kiszony Sos śmietanowo , serowy:, 2 łyżki masła, 5 łyżek śmietany, 5 łyżek tartego żółtego
to zrobić na tarce do krojenia ogórków lub w robocie kuchennym. Ważne by nie były zbyt grube. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, tak by "pióra" były jak najdłuższe. Smażymy na margarynie z odrobiną soli i pieprzu na złoty kolor. Usmażoną łączymy z ziemniakami i 2 łyżkami cebulki zapiekanej
oliwek. Odkładamy podsmażone mięso na bok, zagotowany rosól odcedzamy wyrzucamy porcję rosołową, natomiast rozgotowane warzywka miksujemy w robocie kuchennym na papkę (można też mikserem ręcznym lub nawet drewnianą łyżką, ale to dużo więcej pracy). Otrzymaną papkę łączymy z wcześniej odcedzonym rosołkiem
w robocie kuchennym. Mieszamy z mąką i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z cynamonem i cukrem. Listki mięty myjemy i siekamy, dodajemy do placuszków. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Formujemy z ciasta niewielkie placuszki i smażymy stopniowo na oliwie z każdej strony. Osączamy na
dekoracji np. bita śmietana; cukier puder; kolorowa posypka Wszystkie składniki utarłam robotem. Podzieliłam na 6 miseczek. Dodałam do każdej po barwniku: fiolet, niebieski, zieleń, czerwony, żółty i pomarańczowy. Do papilotek wkładałam kolory wg kolorów tęczy. I do piekarnika na 15 min w 190 st. Wychodzi