2 szklanki mąki tortowej,
25 dag masła,
ok. 130 ml jasnego piwa,
żółtko,
Nadzienie:,
słoiczek ulubionego dżemu lub powideł,
Do posypania:,
cukier puder,
cukier waniliowy lub cynamon Masło mocno schłodzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski z przesianą mąką. Mieszając
250 g mąki,120 g kakao w proszku,łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżeczki sody oczyszczonej,130 g cukru pudru,2 łyżeczki esencji waniliowej,2 jajka,280 g przecieru z kasztanów jadalnych (słodzonego),330 ml mleka,130 ml zimnej kawy Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę
800 g filetów z wołowiny, 2 cm korzeń imbiru, 130 g zielonych hiszpańskich oliwek bez pestek, 2 szalotki, 3-4 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek, świeża bazylia, sól i pieprz Pokrój wołowinę na paski. Przekrój oliwki na pół. Obierz i posiekaj szalotkę oraz imbir. Podsmaż szalotkę i imbir na oliwie
40 dag ziemniaków, 12 dag szynki pokrojonej w kostkę, 12 dag tartej bułki, 130 ml śmietany, 1 jajko, 1 łyżka startego sera norweskiego, 2 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej do smażenia Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ugnieć lub przeciśnij przez praskę
130 g rodzynek,
0.5 litra mocnej czarnej herbaty,
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
170 g masła lub margaryny,
180 g cukru,
500 g mąki,
1 opakowanie proszku do pieczenia (2 łyżeczki) 1. Rodzynki gotować w herbacie 5 minut. Dodać sodę oczyszczoną.
2. W gorącej herbacie z rodzynkami