masa kajmakowa gotowa.
Gotową masę rozsmarowujemy na wystudzonych plackach i dekorujemy. Jeśli chcemy zróżnicować smak mazurków, dzielimy masę na tyle części, ile mamy spodów, i do jednej dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, do kolejnych np. zrumienione na sklarowanym maśle wiórki kokosowe, obrane
35 dag mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 10 dag cukru, 20 dag masła, 1 łyżka gęstej śmietany, 2 żółtka, puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej, dowolne bakalie i owoce kandyzowane do dekoracji Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę i szybciutko
Ciasto kruche:
300g mąki tortowej
200g masła,
100g cukru pudru,
3 żółtka,
Kajmak:
500ml śmietany kremówki,
400g cukru (może być brązowy),
bakalie ok. 200g (skórka pomarańczowa; migdały; orzechy; rodzynki) Ciasto kruche wyrabiamy z zimnych składników szybko je łącząc i odstawiając do lodówki na p
papier wyłożyć ciasto.
5. Piec 20-25 min w temperaturze 200 stopni.
6. Studzimy ciasto, a następnie smarujemy powidłami.
7. Po wyjęciu z wody puszkę z karmelem nieco studzimy, by gorący karmel nie poparzył rąk w trakcie otwierania puszki.
Karmel wykładamy na powidła na mazurku.
8. Mazurek
Ciasto na mazurek:, 1 szklanka mąki (najlepiej krupczatki), 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru i ewentualnie odrobina wody (na wypadek gdyby ciasto nie chciało się kleić) Masa:, 1/2 kg krówek, ewentualnie sok z 1 cytryny, odrobina mleka, 1-2 łyżki masła, do